Trening med seniorhunden

Når hunden din kan kalles en «seniorhund» varierer fra rase til rase, og fra individ til individ. Det er flere tegn du kan se etter for å få en pekepinn på om hunden din har blitt en «seniorhund»:

  • Hunden beveger seg saktere
  • Vonde og stive ledd og muskler
  • Ikke samme entusiasme for turer og lek
  • Hvilepausene blir lenger
  • Hunden sover mer
  • Dårligere syn eller hørsel
  • Øyefargen kan endre seg
  • Kroppsfasongen forandrer seg, mange legger på seg
  • Glemsomhet og forvirring
  • Dårligere blærekontroll

Noen hunder viser mange av disse tegnene, andre bare noen få. Det er du som lever med hunden som best kan vurdere om hunden din har begynt å få alderssymptomer.

Innen hunden når denne alderen er mange hunder allerede lydige og behagelig å leve med. De har tilpasset seg våre vaner, og kjenner sine rutiner. Til tross for dette skal du fortsette å trene med den gamle hunden din. Alle har hørt ordtaket «Man kan ikke lære en gammel hund nye triks». Dette stemmer heldigvis ikke. Tvert i mot kan mental aktivisering, og det å få nye utfordringer, bidra til å å holde hjernen til hunden din klar og frisk lenger, og de setter stor pris på å få tilbringe kvalitetstid med deg.

Foto: Randi H. Schei

Noe kognitivt forfall kan forekomme hos noen seniorhunder, men det betyr bare at man må ha litt mer tålmodighet i treningen. Den trenger kanskje litt flere repetisjoner før den lærer nye ting.

Som med voksne hunder, bør man variere mellom å lære nye øvelser og å holde ved like ting den kan fra før. Dette skaper en fin balanse mellom mestring og utfordringer.

Hunden trenger sannsynligvis oftere pauser enn da den var yngre. Det er dog ikke noe i veien med flere korte økter på samme dag.

La hunden bestemme selv, så langt det er mulig, om den ønsker å sitte, ligge eller stå. Det handler om at hunden din skal være så komfortabel som mulig. Noen dager vil den kanskje ikke sette seg. Det kan bety at den har vondt i hoftene, eller er stiv og støl i bena. Flere repetisjoner av enkle øvelser som «sitt» og «ligg» kan være belastende for kroppen. Dersom hunden kvier seg for å gjøre øvelser den tidligere har vært flink til, respekter hunden din og ikke tving den til å gjøre disse. Tren gjerne på et mykt underlag slik at ømme muskler og ledd får avlastning. Tenk også på at underlaget bør være sklisikkert.

Foto: Veronika Tørum

Bruk både visuelle og verbale kommandoer. Selv om hunden din enda ikke ser eller hører dårlig, må du være forberedt på at det kan skje. Det er derfor greit å ha både visuelle og verbale kommandoer i verktøykassen, slik at dårlig syn eller hørsel ikke legger en demper på treningen deres. Hvis din hund slutter å reagere på små visuelle tegn, kan det være på grunn av dårlig syn. Prøv med større og tydeligere tegn.

Bruk myke godbiter og leker i treningen. Tennene på en gammel hund kan begynne å bli løse, og kjeven kan være øm.

Se gjerne på andre måter å gi din hund mental aktivisering på. Ta den med til nye steder og la den lukte nye lukter. Har den vondt for å gå turer, kan du lage beriket miljø hjemme i hagen. Dette er en super måte å aktivisere en gammel hund på.

Mental aktivisering, samt å få kvalitetstid og trening sammen med eieren sin, vil påvirke din hunds livskvalitet  i positiv retning. En hund som er mentalt og fysisk aktiv, og har mye livsglede, vil holde seg frisk lenger inn i alderdommen.

Trening HELE livet – fra valp til senior. Foto: Tone Østby Arnesen

Meld deg på epostlista mi