Trening i valpetiden

Valpetiden er en fin tid å begynne treningen. Valper er entusiastiske og nysgjerrige, og de vil så gjerne ha kontakt og oppmerksomhet. Det bør vi benytte oss av. Den første tiden vil det dreie seg mye om å lære inn gode vaner, bli vant til rutiner i det nye hjemmet, samt starte treningen av grunnleggende vaner og ferdigheter.

 • Renslighetstrening
 • Hjemme-alene-trening
 • «Stoppende håndtegn» (Dette er et håndsignal hvor du viser håndflaten til hunden. Dette skal bety «dette angår ikke deg», «blir hvor du er», «dette angår ikke deg” eller «det skjer ikke noe spennende her». )
 • Kontaktlyd
 • Innkalling
 • Ikke hoppe
 • Slipp-kommando
 • Redusere valpebiting
 • Gå pent i slakt bånd
 • Være rolig i møtesituasjoner
 • Å være med rundtomkring
 • Å bli undersøkt og tatt på over hele kroppen av både familie og fremmede
 • Å være rolig, både alene og sammen med andre

For å gjøre dette enklere og raskere, har jeg alltid godbiter og leksaker på meg når jeg har valp som er i denne innlæringsfasen. På denne måten er jeg alltid klar til å belønne det som er bra, og avlede fra det som ikke er fullt så bra (f.eks valpebiting). Kjøp et par rumpetasker som du knepper på deg når du står opp eller kommer hjem.

Valpebiting er helt normalt

Utover dette synes jeg du skal glemme alt du føler du burde lære valpen av lydighetsøvelser, og heller tenker på hva som ville være artig å lære valpen, som også valpen vil synes er gøy. Tenk glede og mestring i alt dere gjør. At øvelsene dere gjør tilsynelatende ikke er så nyttige, spiller ingen rolle. Likevel påstår jeg at denne fjase-treningen er noe av det nyttigste du kan gjøre med valpen din, når det kommer til trening. Det at valpen assosierer det å samarbeide med deg med moro og glede, er det beste grunnlaget du kan legge for god kontakt og godt samspill. Dette vil gjøre det mye lettere og raskere å lære inn alle slags øvelser senere. Det vil også gjøre det enklere å trene vekk atferdsproblemer dersom det skulle oppstå. Et godt samarbeid er grunnlaget for all trening.


Min første trenignsøkt med Mie – snurr rundt

Det er ikke noe i veien med å begynne å trene valpen din i forskjellige triks, lydighetsøvelser, nesearbeid eller til og med agility. En forutsetning er at du og valpen synes dette er gøy!

Treningen må tilpasses et valpehode og en valpekropp. Øktene bør være svært korte. Ett par minutter om gangen holder lenge for en valp.  Vær også oppmerksom på hvilke fysiske begrensninger en liten valp har, og vær forsiktig med å belaste kroppen. Valper vil ikke ha særlig balanse, og noen triks bør man derfor vente med til den blir eldre. Øvelser som belaster kroppen bør du også ventes med. Valper skal ikke hoppe hoppehinder eller gjøre andre ting som belaster skuldrene. Vil du prøve med litt forsiktig agilitytrening, kan du for eksempel la valpen løpe tunell eller legge hoppehinderne på bakken.

Agility-lek med valp

Det er viktig at treningen føles som lek for valpen. Den skal ikke ha følelsen av å trene, men av å leke! Kombiner gjerne lek og trening. En del av leken kan være å snurre rundt, eller løpe rundt en stol på kommando, før dere fortsetter å leke på «hundevis».  Lek er en uvurderlig måte å knytte bånd og få god kontakt på.

Tren også på å være rolige sammen. Sitt på gulvet og kos, ta rolige rulseturer i hagen og belønn valpen for å  være rolig, både alene og sammen med andre. Det å være rolig sammen med deg skal også oppleves som hyggelig.

Viktigere enn alle øvelser du kan lære valpen din, er det å ta vare på initiativet valpen viser, støtte opp under nysgjerrigheten og la den få utvikle sin selvsikkerhet. Det er viktig å finne en balanse mellom å lære valpen å samarbeide med deg, men også oppmuntre den til selvstendighet.

Meld deg på Epostlista mi