Bare for gøy?? -Verdien av fjaserier

Jeg er veldig glad i fjasetrening! Faktisk slår jeg et slag for “fjas” hver gang jeg får sjansen.

Hva mener jeg med fjasetrening? Triks og øvelser som kanskje ikke alltid har en spesifikk nytteverdi i seg selv, men som er mer  “bare for gøy”.

Og hvorfor er jeg så opptatt av dette fjaseriet? Det ligger faktisk mye mere bak dette, enn at jeg synes det er gøy å holde på med, og gøy å undervise i. Faktisk handler det om det aller mest grunnleggende i hundetrening: samarbeid!

Hele poenget med “fjaserier” er å ikke tenke nytteverdi, men GLEDE. Glede og morro hele veien. Finn øvelser som både hunden og du synes er dritkule! Om det er å snurre rundt eller krabbe under en stol, så hoppe opp på en stubbe, spiller ingen rolle. Frigjør deg fra tanker som at “det burde vi trene på“, og kom inn i et tankesett som handler om “dette har vi det så kult når vi holder på med“. Bygg videre på atferd hunden viser, øvelser den liker godt, og legg merke til hva som gjør at hunden får den ekstra gnisten i øynene. Legg til nye øvelser, slik at dere alltid har noe litt utfordrende å jobbe med, samtidig som dere briljerer med noe dere kan godt. Etterhvert vil dere få et stort repertoar av morsomme øvelser. Noen av disse vil bli hundens absolutte favoritter. Legg merke til disse.

Gjennom å holde på med dette vil du og hunden din lære å samarbeide med hverandre på en helt annen måte enn om dere bare trener visse forhåndsbestemte øvelser som skal perfeksjoneres. Du blir rett og slett veldig godt kjent med hunden din. Du blir tvunget til å være oppmerksom på hva hunden liker å gjøre, hva den ikke liker å gjøre, og ikke minst hvordan den liker å gjøre ting. Liker den å bruke snuten? bena? Liker den å jobbe med rekvisitter?  Liker den hopp og sprett, eller foretrekker den å ha alle bena på bakken? Du kan la din hunds personlighet skinne igjennom i øvelsene, for det er jo ingen regler for hvordan en “snurr rundt” eller en “hopp opp på ryggen” egentlig skal se ut. Det bestemmer du og hunden din.

Du får trening i å observere hunden din. Hva slags treningsmetoder fungerer best? På mange av disse fjaseøvelsene er det ikke så lett å finne noen oppskrift, og dere må bare prøve dere frem. Skal du lokke med godbit? Bruke target? La hunden gjette seg frem til hva du vil? Vil du belønne atferd hunden tilbyr spontant? Eksperimenter sammen med hunden din. Du vil lære så mye om egen hund, og om hundetrening for øvrig.

Dere får verdifull erfaring i å lytte til hverandre. Dere kan føle dere frem med hvordan dere reagerer på hverandres signaler. Hundetrening er avhengig av at kommunikasjonen går begge veier.

Fjasetrening gir dere muligheten til å utforske hverandre og lære om hverandre i en treningssituasjon, uten at dere behøver å bry dere om hva “dere burde trene på”, eller hvordan en “på plass” egentlig skal se ut.

Dessuten vil både du og hunden få positive assosiasjoner til det å trene og jobbe sammen. Det er viktig, det!

Jeg skal love dere, at hvis du og hunden har fått til et slikt samarbeid, hvor dere leser hverandres signaler, hvor du kjenner til hundens sterke og svake sider, hva den foretrekker av type øvelser og ikke minst treningsmetoder, og dere har psotive assosiasjoner til å jobbe sammen, så vil ALL trening gå lettere. Til og med alle tingene “du burde trene på”.  For ikke å snakke om dersom dere skulle støte på et problem. La oss si at hunden din får en dårlig opplevelse og begynner å utagere mot biler. Plutselig er biler det skumleste hunden din vet om.

Hvem vil du helst samarbeide med i en situasjon hvor du føler at du kan være i potensiell fare? Hvem vil du helst samarbeide med når det virkelig gjelder? Jo, du vil samarbeide med noen du kommuniserer godt med, noen som du kjenner så godt at du vet hvordan de jobber, og hvordan de foretrekker å gjøre ting. Du vil også jobbe med noen som kjenner til din måte å jobbe på. Du vil jobbe med noen du allerede har erfart at det er fint å samarbeide med.

Slik er det med hunder også. Skal man samarbeide med noen når det virkelig gjelder, om ting som er vanskelige, eller som krever perfeksjon, så er det en enorm fordel om man  har lært å samarbeide under lettere og morsommere omstendigheter først.

Tilbake til øvelsene som du la merke til at er hundens absolutte favoritter. Disse du fant da dere prøvde mange forskjellige øvelser. Disse øvelsene er verdifulle, og du bør bruke dem for alt de er verdt! De er supre å bruke for å få hunden “på nett” før dere starter treningsøkten.  Du kan også bruke dem for å motivere hunden, hvis treningen går litt trått og dere trenger ny gnist underveis. De er også gull verdt som distraksjon i situasjoner hvor du tenker at hunden kan finne på å utagere eller om den bare holder på å “miste fokus”. De er også fine å overaske hunden med, når dere trener gå-pent-i-bånd, eller fri-ved-fot. Det er klart det er mye mer spennende å følge deg, når du plutselig finner på morsomme ting som å snurre, eller gå slalom mellom bena. Å bare gå rett frem og tilbake er vel ikke særlig kult.

Når man finner disse øvelsene som hunden er så glad i, de absolutte favorittene, har du et kjempeverktøy! Dette er øvelser som du har mye bedre sjans å nå frem til hunden med, selv i vanskelige situasjoner. Det er øvelser som hunden din ofte ikke klarer å la være å gjøre når du ber den om det, fordi det er så gøy og den har så gode assosiasjoner til den!

Det er bare å innse, at sitt, ligg og gå-pent-i-bånd ikke alltid er det morsomste hverken du eller hunden vet å trene på.

Videre vil varierte øvelser gi hunden din god kroppskontroll og balanse, og det vil involvere langt flere muskler, enn om dere kun trente på vanlige lydighetsøvelser.  Husk at dere skal jobbe med øvelser som dere har det gøy med, og som hunden din er komfortabel med. Fysisk utfordrende øvelser må man starte med forsiktig, slik at hunden kan trene seg opp.

Og mestringsfølelsen! Ikke glem mestringsfølelsen dere begge kan oppleve gjennom fjaserier og morro! Så er dere kanskje ikke helt der at dere får til en perfekt sitt, og kanskje klarer ikke hunden å holde konsentrasjonen gjennom en lang fri ved fot, men hvem bryr seg? I fjasetreningen er dere BEST! Det er jo dere som velger hva dere skal trene på og hvordan sluttresultatet skal være. Ingen andre enn dere. Velg øvelser som virker oppnåelige ut i fra det utgangspunktet dere har. Og skulle det vise seg at det ikke fungerer akkurat nå, så legg det på hylla, velg noe annet, og vurder heller å ta det ned fra hylla og prøve igjen om en stund. Det gjør INGENTING!

De fleste vet at hunder bør ha minimum 15 minutter mental aktivisering daglig. Hundetrener og forfatter Anders Hallgren snakker om fire forskjellige typer mental aktivisering: Samarbeid og læring, problemløsning, nesearbeid og kroppskontroll. Trener man ulike triks med hunden kan man lett legge inn hvert av disse elementene.

Så neste gang noen ser deg trene hunden din til å snurre, danse eller slå av lyset, og kanskje anbefaler deg trene på noe nyttig i stedet, så håper jeg at du føler deg trygg på at fjaseriene du holder på med, er kjempenyttige! Du vil få masse igjen for det!

Det er jo ikke slik at det ene utelukker det andre. Man kan fint trene både triks og fjaserier OG lydighet.

Så da vet du det, dersom du kommer på kurs hos meg for å lære hverdagslydighet, og jeg ber dere snurre, rulle, bukke hoppe, danse, gå slalom, ta en high five eller drive med touch! Jeg har en mening med det 🙂

Meld deg på Epostlista mi