Det aller viktigste i hundetrening​

Det aller viktigste i hundetrening

Bare denne uken har jeg hatt et titalls samtaler med kollegaer, kunder og hundevenner om ulike treningsmetoder. Jeg ELSKER å snakke om hundetrening, og ulike måter å gjøre ting på, men jeg lurer ofte på om vi gjør hundetrening litt mer komplisert enn det behøver å være?

Det finnes så mange treningsmetoder, så mange ulike måter å gjøre ting på, men jeg synes egentlig ikke det er så viktig om du er en klikker, shaper, eller lokker. Kanskje du bruker en salig blanding av flere metoder, slik som meg? Kanskje du bare liker å trene hunden din og ha det gøy – uten å sette noe navn på metoden du bruker?

For meg handler hundetrening om fire grunnsteiner: motivasjon, glede, samarbeid, og mestring. Er disse fire på plass, spiller det liten rolle hvilke metoder du velger – så lenge du er god med hunden din. Her er greia: Hvis disse fire grunnsteinene står stødig, tør jeg gjette på at du allerede bruker positive forskningsbaserte metoder. Du belønner i stedet for å straffe, du forkuserer på det som går bra, i stedet for på det som går galt. Det er nemlig slik du bygger opp en stødige grunnsteiner. Bra jobba!

 

Det er mye som kan skrives om hundetrening og metoder, men jeg tenker at får dere på plass disse fire grunnsteinene, så vil dere kunne få til det meste!

Både du og hunden må ha noe som motiverer dere! Hva er din motivasjon? Det kan for eksempel være at du ønsker å gi hunden din mental aktivisering, og nye utfordringer, at hunden skal kunne ulike øvelser og triks, eller at dere skal få en lettere hverdag sammen. Det å ha et ønske om å gjøre noe gøy med sammen med hunden sin, er mer enn god nok motivasjon!

Hunden din må jo også være motivert. Hva som motiverer, vil variere fra hund til hund, og fra situasjon til situasjon. Det kan være alt fra kyllingfilet, leker eller ros. Min hund motiveres aller mest av brukte sokker. Det er det fineste i verden for han!

Det er en sterk sammenheng mellom mestring og motivasjon. Hvis hunden ofte får følelsen av at vi ikke er fornøyd med det den gjør, eller at den ikke får til det den prøver på, vil motivasjonen bli borte.

Glede er en annen grunnstein som påvirker motivasjonen hos både deg og hunden. Glede over å tilbringe tid sammen, over treningen, og resultatene deres, er følelser det er så viktig at dere begge kjenner på! Å dele denne gleden vil gjøre båndet mellom dere enda sterkere. Tro meg!  Finn øvelser som dere begge trives med, og som dere synes er morsomme. Gled deg over å tilbringe kvalitetstid med hunden din, og over det dere får til sammen. Kos dere og ha det gøy!

Hundetrening handler om samarbeid, og samarbeid handler om kommunikasjon. Dere må kunne kommunisere godt med hverandre, og forstå hverandres språk og signaler. Enveiskommunikasjon fungerer ikke i hundetrening (ikke hvis du skal sørge for at grunnsteinene står støtt i alle fall). Samarbeidet kan aldri bli bra hvis den ene hele tiden overser hva den andre sier. Har du forsøkt å samarbeide noen som er sånn? Da vet du hva jeg snakker om. Lær den hundens språk, slik at du ikke blir en sånn kjip person ovenfor hunden din.

Gi hunden tilbakemeldinger på hva den gjør. Er den flink, la den få vite det! Jo mer mestring hunden føler, jo mer glede vil den føle, og jo bedre vil samarbeidet bli. Gi hunden fine opplevelser sammen med deg. Ta den med på fine turer, kos med den og lek med den. At hunden din har lyst til å være sammen med deg er en forutsetning for godt samarbeid!

Legg opp treningen slik at både du og hunden føler mestring! Når treningsøkten er over, så skal både du og hunden ha en følelse av å være kjempeflinke! Det betyr at du må legge lista lavt nok til at dere kan lykkes, men likevel høyt nok til at dere har noe å strekke dere etter. Man blir ikke så innmari stolt av å lykkes med noe som er altfor enkelt, eller noe man har gjort ørten ganger før. Vi trenger utfordringer, og vi trenger å føle at vi lykkes med dem! 

Hvorvidt hunden føler seg flink, er opp til deg. Du har makten til å få hunden til å føle seg som den flinkeste hunden i verden – selv når ingenting går som planlagt.  Oppfører du deg som om du har den flinkeste hunden i verden, så vil hunden tro på deg!

Grunnsteinene er helt avhengig av hverandre for å stå støtt. Faller én sammen, vil de andre snart falle også. Har man ikke motivasjon for å trene, vil man ikke finne mye glede i treningen. Finner man ingen glede i treningen, vil ikke samarbeidet fungere, og mestringsfølelsen vil utebli. Når man ikke føler mestring, vil man miste motivasjonen.

Når grunnsteinene står sterkt og støtt, finnes det ikke grenser for hva du og hunden kan få til sammen – uansett hvilke positive treningsmetoder du velger.

Motivasjon, glede, samarbeid og mestring. Det aller viktigste i hundetrening!

La meg dele min hundeglede med deg – Og få treningstips, inspirasjon og ideer til morsomme og nyttige ting å gjøre med hunden din – rett i innboksen!

Du får også et utdrag av boken “Hundetrening for alle”, en bok om hundetrening bygget på disse fire grunnsteinene.