Jeg skulle ønske du kunne se hunden din slik jeg ser han

Jeg skulle ønske du kunne se hunden din slik jeg ser han

«Jeg skulle ønske du kunne se hunden din slik jeg ser han»

Der stod jeg med en frustrert eier som hadde mistet håpet, og en hund som bjeffet ivrig mot Champis, «treningshunden» vår. Den blide og morsomme hunden jeg så, var ikke den samme hun så. Ikke akkurat da i alle fall.

I forkant av timen vår, hadde problemene med bjeffing på andre hunder eskalert. Eier følte hunden var slu og vrang, og blokkerte henne helt ute. Hun følte hun hadde prøvd alt, men like fullt opplevdes det som om ga bikkja henne finger’n når den så andre hunder

Hvilken hundeeier har ikke hatt den følelsen??

Frustrasjonen og irritasjonen hadde bygget seg opp over tid, og for hver mislykkede passering, for hver tur, ble den svarte klumpen i magen større og større.

Følelsene hennes er forståelige, og tro meg – veldig vanlige.

Eier sa selv at hun innerst inne visste at hun hadde gått i vranglås, men følelsene, de klarte hun ikke styre.

Enda så menneskelig det er å bli frustrert og sint, så er vi helt nødt til å endre på egne tankemønster og følelser, før vi kan forvente at treningen skal gå fremover. Hvis du tenker og føler negativt om hunden din, vil det påvirke hvordan du samhandler med den.

Kroppsspråk og stemmeleie vil fortelle hunden at du ikke synes noe særlig om den, og det vil gjøre hunden lite motivert til å jobbe med deg. Dermed ruller den leie snøballen av gårde, og blir bare større og større.

Så hva gjør man, når følelser man ikke kontrollere påvirker forholdet til hunden og hvordan treningen går?

Noe av det viktigste man kan gjøre, er å forsøke å forstå hunden, og hvorfor den oppfører seg som den gjør. Oppsøk gjerne hjelp hvis dette er vanskelig. Hunder gjør ikke ting fordi de ønsker å være manipulerende, vrange eller leie med deg. De styres av følelser og erfaringer, og de gjør det de tror lønner seg. 

Forstår man hvorfor hunden gjør som den gjør, er det mye lettere å ha et positivt syn på hunden. Kommunikasjonen vil bli bedre, og du kan legge opp en treningsplan som faktisk fungerer.

Det er klart det utgjør en forskjell på hvordan vi samhandler med hunden, når vi forstår at

  • hunden er ikke bøllete og sint når den møter andre hunder, men heller redd og usikker.
  • hunden som rir på barna vil ikke bestemme over barna, men er rett og slett stressa og trenger ro.
  • hunden ikke er sjalu og dominerende når den vil ligge oppå oss i sofaen, den liker bare å være inntil de den elsker mest.

Hunden leser deg som en åpen bok. Hvis dine tanker og følelser  er negative, vil hunden din forstå det.

Har noe først gått helt i vranglås, kan det også hjelpe å legge fra seg akkurat den utfordringen en stund. Tren på morsomme ting i stedet, få tilbake de gode assosiasjonene til å samarbeide med hverandre. Fokuser på gode opplevelser sammen! De vi har det fint med, er de vi samarbeider best med.

Når du så etterhvert begynner å trene på det som er skikkelig vanskelig, gå noen skritt tilbake og legg lista lavt. Tenk på at både du og hunden skal føle at dere får til! Når dere mestrer SAMMEN vil samarbeidet bli bedre, og dere vil få gode assosiasjoner til å jobbe sammen.

Tilbake til privatimen. Der stod jeg, med en frustrert eier, og en bjeffende hund. Eier så en hund som var vrang og vanskelig og ikke ville høre.  

Jeg så en hund som helt tydelig hadde funnet på et triks han selv synes var innmari kult: løpe ut – bjeffe – komme tilbake og sette seg på plass – få belønning. Trikset utførte han med den største motivasjon og iver. Dette hadde han fått belønning for tidligere!

Jeg så en morsom og arbeidsvillig hund som lurte på om eieren syntes han var like flink som det han synes selv. En hund som så gjerne ville ha eiers ros og oppmerksomhet. En hund som kunne lære å gjøre andre, mer ønskelige, «triks» i de vanskelige situasjonene. Jeg så en fantastisk positiv og morsom hund.

«Jeg skulle ønske du kunne se hunden din slik jeg ser han», sa jeg. Eier tittet ned på hunden sin som satt der og så forventningsfullt opp på henne.

Og akkurat da – tror jeg hun så det jeg så.

La meg dele min hundeglede med deg – Og få treningstips, inspirasjon og ideer til morsomme og nyttige ting å gjøre med hunden din – rett i innboksen!

Du får også et utdrag av boken “Hundetrening for alle”, en bok om hundetrening bygget på disse fire grunnsteinene.