Når samspillet ikke fungerer – kommunikasjon

De fleste som har hund, har opplevd det. Hjemme er hunden som et tent lys når dere trener, men når dere kommer på kurs eller fellestreninger, blir den plutselig en helt annen. Det er lett å bli frustrert når det oppleves som om du og hunden er på fullstendig forskjellige planeter, og kontakten er ikke-eksisterende. Hunden er kanskje opptatt av alt annet enn deg, og det virker som hunden aldri har hørt ordet “sitt” før. Hva er det som egentlig skjer? Og hva kan du gjøre for at samspillet mellom deg og hunden skal fungere i disse situasjonene?

Dette er noe jeg er veldig opptatt av på mine kurs. Det å hjelpe hund og eier ut av den kjipe situasjonen det er å ikke forstå hverandre, og på vei til et godt samspill, er noe av det jeg finner mest motiverende med jobben min.

I en serie artikler vil jeg ta opp vanlige problemer som fører til at samspillet ikke fungerer på kurs og fellestreninger, og kort fortelle litt om hva man kan gjøre for å bedre samspillet. For mer inngående informasjon, anbefaler jeg at du går på kurs eller foredrag, eller tar privattimer hos en flink instruktør. At andre med kunskap om kommunikasjon mellom hund og eier observerer deg og hunden din, vil nesten alltid føre til en dypere forståelse for hva som skjer, enn du får på egenhånd. Dette er fordi når man står oppi situasjonen selv, ser man ikke like objektivt på situasjonen som det en instruktør kan gjøre.

Kommunikasjon

For at man skal kunne ha et godt samspill med hunden sin, må kommunikasjonen fungere godt. Kommunikasjonen består av så mye mer enn våre visuelle og verbale kommandoer. Hunden vil også påvirkes av ditt kroppsspråk, ditt tonefall og din sinnsstemning. Hunden vil sende deg mange signaler som forteller deg mye om hvordan hunden din har det, om den forstår hva du mener, og hvor mottagelig den er for læring akkurat nå. Den vil også si i fra dersom den blir sliten, trenger en pause, eller om den synes at du stresser for mye. Jeg anbefaler på det sterkeste at alle som trener hund lærer seg om dempende og avstandsøkende signaler hos hund.

Ved å være bevisst på eget språk og hvordan du fremstår for hunden, samt ved å lære deg å lese hundens signaler, vil du kunne minimere forstyrrelser i kommunikasjonen dere i mellom, og tilpasse treningen slik at dere får mest ut av treningsøkten.

En hund som er stresset eller usikker vil ha vanskelig for å ta til seg ny læring. For å lære, må hunden føle seg trygg og komfortabel i situasjonen. Mange hunder viser bare diskrete tegn på stress, og du må kunne nok til å se disse. Viser hunden din tegn til stress eller usikkerhet, må du som eier tilrettelegge. Dette kan bety at dere må trekke dere lenger unna resten av treningsgruppa, eller at dere må trene ett annet sted med mindre forstyrrelser.

Ved å bruke språket sitt vil hunden også fortelle deg dersom de synes du maser for mye, om den ikke forstår hva du mener, om den blir sliten eller om den blir frustrert.  Får man beskjed av hunden om at “nå maser du sånn, og det stresser meg“, så må man ta en pustepause og senke skuldrene. Ser man at hunden er sliten, er det bare et tidsspørsmål før hunden begynner å “feile”. Den vil miste konsentrasjonen, og kontakten dere i mellom vil bli dårlig. Da er det på tide å gi hunden en pause. Hvis man tar hensyn til disse signalene, kan man legge opp treningen etter tilbakemeldingene man får fra hunden sin. Enveiskommunikasjon fungerer ikke i hundetrening. Samspillet kan aldri bli bra, dersom den ene parten kontinuerlig overser hva den andre parten sier og føler.

Det er viktig å være bevisst ditt eget kroppsspråk og hvilke signaler du sender hunden. Ta noen dype pust, kjenn at du er avslappet, og gå inn i treningen med en holdning som sier at du er glad for å tilbringe tid med hunden din. Denne stunden er deres, og sammen skal dere kose dere og lære nye ting.

Hvis du selv er nervøs vil dette påvirke hunden din. Den kan bli usikker, trekke seg unna deg, eller virke distrahert mens den forsøker å finne ut hva som gjør deg nervøs. Den vil også merke om du er stresset, frustrert eller irritert. Dette vil gjøre at hunden finner på alt annet enn å se på deg. Den vil vise dempende signaler og avlede oppmerksomheten mot noe helt annet. Hvis du føler at dere er kommet opp i en slik situasjon, ta en rusletur, og forsøk å senke skuldrene. Senk gjerne kravene for deg og hunden denne treningsøkten, slik at det er lettere for dere å føle at dere får til det dere prøver på.

Snakk vennlig, tydelig og rolig til hunden din. Bruker du håndsignaler, skal disse også være tydelige og rolige. Ikke mas på hunden din. Gi hunden tid til å la kommandoen synke inn, og tid til å gjøre det du ber den om. Å stå å gi samme kommando flere ganger etter hverandre uten at hunden hører, hjelper ikke. Det blir bare støy for hunden. Prøv å ikke gi for mange signaler med kroppen som ikke betyr noe. Konstant veiving med armene, at du bøyer deg ned når du ikke mener noe med det, og å vise pekefingeren, er typiske slike eksempler. Dette er bare «støy» for hunden, og gjør det vanskelig for hunden å forstå hva du vil.

Prøv å signalisere at du er trygg på det du gjør, og at du stoler på at hunden kan det du har lært den. Blir du nølende og usikker, gjør hunden det også. Skulle dere ikke få til øvelsen dere trener på, er det ikke verre enn at dere prøver igjen.

Rett deg opp i ryggen og senk skuldrene når dere trener. Dette er en kroppsholdning som gjør at det er triveligere for hunden å være sammen med deg. Det er mye morsommere for hunden å følge en person som går med rett rygg og lette skritt, enn det er å følge en nølende eier som går med bøyd rygg og hengende hode.


Foto: Magni Stenen. På bildet: Randi H. Schei

Å bøye seg over hunden er en truende oppførsel sett fra en hunds ståsted. Forsøk å unngå dette når du gir kommandoer og håndsignaler. Bøy heller i knærne dersom du må ned på hundens høyde.

Bruk et lang leiebånd slik at du ikke bevisst eller ubevisst bruker båndet til å korrigere. Dette er ubehagelig, og  kan være skadelig for hunden. Det virker også mot sin hensikt, da vi ønsker en hund vi har god kontakt med, uavhengig av om hunden har på seg bånd eller ikke. Dessuten vil ikke hunden ha særlig lyst til å være sammen med oss, hvis det betyr ubehag. Samspill kommer fra glede over å være sammen.

Øv på å gi av deg selv. Vær gjerne litt klovn. Det kan gjøre at hunden synes du blir mye morsommere å jobbe med. Dette må tilpasses hver enkelt hund. Hunder som blir lett giret opp, trenger ikke like mye «klovnerier» som en hund som er litt vanskeligere å motivere.

Blir du glad over noe hunden klarer, så vis det! Ikke vær redd for å vise glede. Det setter hundene så stor pris på, spesielt når det kommer fra hjertet.


Foto: Magni Stenen. På bildet: Therese Blixt Bøhn Vesterås

Meld deg på Epostlista mi