Godkjent besøksvenn med hund instruktør

For to uker siden ble jeg ferdig sertifisert besøksvenn med hund instruktør i Røde Kors. Dette er første gang Røde Kors har utdannet egne instruktører for besøkshundkursene. Vi er nå 9 slike godkjente instruktører i Norge, og jeg er veldig stolt av å være en av dem. Kurset har gått over 4 måneder, med månedlige helgesamlinger og hjemmearbeid. Jeg har virkelig kost meg sammen med flotte inspirerende kursledere og deltagere 🙂

Mitt eventyr som besøkshund begynte i 2014. Jeg fikk se at Røde Kors søkte etter nye ekvispasjer som var interessert i å bli besøksvenner. Jeg og Nommin begynte på besøkshundkurs i januar 2015. Omtrent samtidig begynte vi å trene på å gå i korridorer, ta heis, og ellers høflig oppførsel, på demensenheten i Moelv. I april 2015 ble jeg og Nommin godkjent besøksekvipasje i Røde Kors.

Siden den gang har vi besøkt demensavdelingen “vår” stort sett hver uke. Vi har opplevd så mange fine øyeblikk. Små øyeblikk, som har gitt meg så mye. Dette er også noe Nommin trives godt med. Han stråler når vi er på tur opp mot avdelingen der vi skal på besøk. Han er stolt over det han gjør, og den responsen han får. Vi har vokst på dette begge to. Jeg stråler litt jeg også, når jeg føler at vi har bidratt til at noen får en litt lysere hverdag, med litt mer smil og gode samtaler.

Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon, kan nærkontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg. Det kan bedre humøret og gi glede i hverdagen til mennesker som trenger det.

Noen vil bare se på Nommin på avstand og synes det er morsomt når han shower og gjør triks. Andre har ville hatt han helt opp i fjeset, og gjerne helt opp i sengen. Ofte får vi høre historier om dyr de har hatt, og om hva de har opplevd. Noen vil  bare klappe og kose uten å snakke i det hele tatt. Noen vil klemme Nommin inntil seg og hviske i øret hans, hemmeligheter som bare en hund kan holde på.

Besøkshunder er virkelig noe jeg brenner for. Jeg ønsker at flere, både på institusjon, og hjemmeboende som ikke kan ha egne dyr, får oppleve denne nærkontakten. Da er det viktig med kvalitetssikring av ekvipasjer som skal gå på besøk. De tobente må være klar over hvilket stort ansvar de har, og de firbente må være trygge og trives i situasjonen. Både hunden og de vi besøker skal ha det bra. Det er viktig. Jeg føler meg heldig som skal få bidra til å utdanne flere slike ekvipasjer som skal ut og spre glede 🙂

Er du interessert i å bli besøksvenn med hund? Ta kontakt med ditt lokale Røde Kors kontor 🙂

Meld deg på Epostlista mi