Trening i unghundperioden

Unghundperioden er en tid hvor mye skjer. Kroppen vokser, og hunden kan få voksesmerter. Hormonene jobber på høygir hos begge kjønn. Hanner kan ha så mye som 5-7 ganger så mye hormoner i kroppen, som det en voksen hanhund har. Tispene vil få sin første løpetid. Dette kan forandre atferden på hunden din. Mange opplever at den kontaktsøkende og lydige valpen deres, plutselig er hverken kontaktsøkende eller særlig lydig lenger.

Konsentrasjon og selvkontroll er i perioder tilnærmet ikke-eksisterende. Det kan være vanskelig for unghunden å lære nye ting. Bruk treningene på å vedlikeholde alt du lærte den som valp. Unghunden utforsker sin egen selvstendighet, og vil gjerne gå lenger unna oss enn det den gjorde tidligere.  Å vedlikeholde en god innkalling er derfor viktig. Å fortsette ro-treningen er også en svært god idé. Tren på å være rolig i ulike situasjoner, på forskjellige plasser, både alene og sammen med andre.

 

 

Det begynte liksom så forsiktig, med en hund som var hellig overbevist om at det gjemmer seg monstre under senga og spøkelser i skapet. Så fant han ut at store gutter kaster seg ikke over maten slik valper gjør. De aller kuleste kidsa, spiser bare annenhver dag. Visstnok. «Spise maten din», ble gjentatt til det uendelige. Det var jo ikke det at han ikke ville ha mat. Men så var det en katt, da. En lyd kanskje? En spennende leke han glemte på stua, eller kanskje vi skulle ut?

Så kom plutselig det jeg har ventet på…Alt den lydige oppmerksomme bikkja mi har lært de siste månedene synes borte vekk. Sitt blir lett til dekk, dekk blir til «Hæh??». Snuten trekkes mot bakken, og blikket glir til søte firbente damer. Eller hanhunder. Eller valper, katter, søppeldunker, busker, you name it. Alt er av interesse. Agilitytreningen har også vært interessant. Mens gleden er den samme som tidligere, er konsentrasjonsevnen lik null. Det er mennesker å hilse på, hunder å sjarmere. Det som skulle være hopp – hopp – hopp, ble til hopp – tunell – «hilse-på-de-fine-menneskene-der-borte».

Han prøver ikke å trasse. Det er ikke med vilje. Ustabile hormoner, manglende selvkontroll og like manglende konsentrasjon, gjør at det blir litt «kaotisk» både inni og utenfor hodet hans. Men så plutselig er han der igjen. Kontaktsøkende, med øyne som lyser av forventning og glede. «Nå har vi det gøy sammen, ikke sant mor??» DISSE øyeblikkene skal vi glede oss ekstra mye over de neste ukene/månedene. Jeg har nemlig fått tenåringshund i hus

Carina Josefine (2014) – eier av tenåringshund

 

Unghunder elsker action! De elsker lek og moro, og du mister fort oppmerksomheten dersom treningen ikke er morsom nok. Å trene lydighetsøvelser er ikke alltid det morsomste en hund vet. Det kan være lurt å forsøke å være litt kreativ, og finne øvelser og triks hunden din synes er morsomme! Du kan lære den å snurre, rulle rundt, gå slalåm mellom beina dine, løpe rundt gjenstander, hoppe over beinet ditt, eller gjennom armene dine. Det er bare fantasien som setter grenser.

 

Slalom mellom bena” med Nommin på 7 mndr

 

Du kan også trene ulike former for nesearbeid. La hunden lukte seg frem til godbiter på bakken eller i trærne, legg ut spor med kyllingkraft, eller dra en pølse langs bakken og la hunden lukte seg frem til godbiten i enden av sporet. Ikke legg for lange spor til å begynne med.

Å bygge selvtillit er viktig i unghundperioden. Ha derfor stort fokus på at hunden opplever mestring når dere trener. Det er viktig for både mestring og motivasjon at hunden føler at den har fått til noe bra hver eneste treningsøkt. Tren korte økter, med få repetisjoner, og ikke gjør det for vanskelig. Se an dagsformen til hunden, da denne kan variere i unghundtiden.

En unghund kan være tilnærmet umulig å få kontakt med den ene dagen, men veldig oppmerksom og treningsvillig den neste. Senk gjerne kravene på dager det er nødvendig, men fortsett å trene, ha det gøy og jobb med kontakten dere i mellom.

Det vil du ha mye igjen for, også når unghundperioden er over.

 

Meld deg på epostlista mi