Kontakt – en forutsetning for samarbeid

Veldig mange har problemer med at de ikke har god kontakt, eller noe kontakt i det hele tatt, med hunden sin når de trener. Spesielt er dette et problem når de er på kurs eller fellestreninger. God kontakt mellom hund og menneske er en forutsetning for at treningen skal gå bra. Heldigvis er ikke kontakt noe man enten “bare har”, eller aldri kommer til å få. Det kan legges til rette for, og trenes på.

En forutsetning er at man kan kommunisere med hunden sin. Kommunikasjonen må gå begge veier. Det betyr at vi må forstå, og høre på, hva hunden vår forteller oss, og vi må vite hvordan vi skal gjøre oss forstått ovenfor hunden.  Videre må vi legge forholdene til rette, slik at hunden faktisk er i stand til å fokusere på oss, og ikke alt annet.

Therese og Charlie. Foto: Magni Stenen

Det finnes flere måter å bevisst trene kontakt på. Kontaktlyd er et godt verktøy å ha med seg. Dette er en lyd som betyr “Se her, nå skal du og jeg gjøre noe”, “Se her, ny beskjed følger”. En slik lyd vil høres lik ut, uavhengig av humøret ditt og situasjonen for øvrig, mens ord kan sies med mange forskjellige tonefall, og er ofte overbrukt. Ett av de mest overbrukte ordene, er hundens navn. Det bruker vi i alle sammenhenger, hele tiden. Velg derfor en lyd du lett kan lage. Ulike smattelyder fungerer utmerket. Unngå negative lyder slik som kremting og knipsing.

Start med å få hunden til assosiere lyd med belønning. Lag lyden, og gi belønning med en gang. Gjør dette noen ganger, helt til hunden forventer belønning når den hører lyden. Nå skal du forvente at hunden tar kontakt med deg, når du lager lyden. Lag lyden og vent og se om hunden ser på deg. Belønn med en gang den gjør det. Gjør den det ikke, må du gå tilbake til trinn én. Begynn så å bevege deg vekk fra hunden, eller vent til hunden blir opptatt av noe annet.  Lag lyden og se om hunden følger deg. Belønn for kontakt. Kommer den ikke, må du gå et skritt tilbake i treningen.

Denne lyden kan du bruke i alle slags situasjoner hvor du vil ha kontakt, og den kan følge hunden hele livet. Hver gang du bruker denne lyden, må du være klar for å gi hunden samme oppmerksomhet som du ønsker at hunden skal gi deg. Lager du lyden, uten at du gir ny beskjed, eller belønner hunden, vil du snart viske ut lydens betydning.

En annen øvelse er å stå med en godbit/leke i hver hånd, og armene ut fra kroppen. Vent til hunden ser på deg/ansiktet ditt, og ikke på belønningene du holder i hendene. Belønn med en gang du får kontakt. Legg etterhvert på en komando for at hunden skal se på deg. Meningen med øvelsen er ikke at hunden skal holde øyekontakten med deg lenge, dette er ingen stirrekonkurranse. Den skal rett og slett  ta kontakt med deg, i stedet for å bare fokusere på belønningene. Dere skal føle at dere er “på nett”.

Man forsterker også kontakten ved å være bevisst på å belønne når hunden tar kontakt med deg på eget initiativ, spesielt når dere er i situasjoner med mange forstyrrelser.

Jo morsommere hunden synes det er å trene med deg, og jo bedre belønninger den forventer å få, jo lettere vil det være å få kontakt.  Du kan lese mer om å jobbe med hundens motivasjon gjennom glede og forventning i artikkelen Når samspillet ikke fungerer – motivasjon.

Lek og moro er en uvurderlig måte å knytte bånd og få god kontakt på. Lydighetsøvelser kan komme senere, dersom dere har mer glede av å trene på andre ting akkurat nå. Det vil bli lettere å trene inn “kjedeligere” øvelser, etterhvert som dere får bedre kontakt.

Viktigere enn alle disse kontaktøvelsene, er båndet dere knytter i hverdagen. Undervurder ikke verdien av å bare være sammen uten å gjøre noe spesielt. Ligg på gulvet og kos, gå tur i skogen, sitt på en stein ved vannet, og bare kjenn på følelsen av å «være sammen».

Meld deg på Epostlista mi