Når samspillet ikke fungerer – Motivasjon

Å holde motivasjonen oppe gjennom et helt kurs, og aller helst et helt hundeliv, er utfordrende når samspillet ikke fungerer. Man kommer lett inn i en vond sirkel. Uten motivasjon vil man sjelden finne glede i treningen, og samspill og mestring vil utebli. Man må rett og slett bryte inn i den vonde sirkelen og snu på ting. Å tenke over hva som motiverer deg, og hva som motiverer hunden din, kan være en god start.

Går du på kurs, hadde du sansnyligvis en grunn til å melde deg på. Kanskje var det et håp om en enklere hverdag? Å gi hunden bedre selvtillit? Å kunne vise venner og bekjente morsomme triks? Tanker om hvor gøy dere to kan ha det sammen når samspillet fungerer? Å bare ha det gøy sammen med hunden din? Hold fast på dette når ting ikke går som du ønsker. Forestill deg hvor fin hverdagen vil bli, eller hvor morsomt det vil være, når dere når målene deres!

Det kan hjelpe å sette seg konkrete mål, og føre treningsdagbok, for å tydelig se progresjon i treningen.

Har dere problemer med samspillet anbefaler jeg å fokusere mye på GLEDE. Glede er en viktig del av den gode sirkelen jeg vil at dere skal komme dere inn i: Motivasjon-Glede-Samspill-Mestring. Fire grunnsteiner, som gjensidig påvirker og støtter opp om hverandre. Faller en av grunnsteinene sammen, vil de andre også vakle og falle.

Finn øvelser som dere begge trives med, og som dere synes er morsomme. “Sitt” og “ligg” kan vente. Kanskje dere skal snurre, hoppe, løpe eller leke. Det spiller egentlig ingen rolle. Det blir alltid lettere å lære inn andre øvelser, hvis man først får på plass et godt samspill. Gled deg over å tilbringe kvalitetstid med hunden din, og over det dere får til sammen. Kos dere og ha det gøy. Jo gøyere det er for hunden, jo lettere er det å få til god kontakt og godt samspill. Dette vil selvsagt øke mestringsfølelsen og motivasjonen.

Er dere på kurs, kan det føles litt ubehagelig å ta valget om å ikke følge instruktørens planlagte program. Det er likevel du som må sørge for at du og hunden får noe ut av treningsøkten. Fortell instruktøren at dere kommer til å  gjøre deres egen greie i kveld, fordi dere trenger å fokusere på andre ting, slik som glede, kontakt og samspill. Jeg blir både stolt og glad dersom en kursdeltager ser dette behovet og tar egne valg. Jeg håper og tror de fleste instruktører vil ønske slik innsikt velkommen, bare du forklarer hva du gjør og hvorfor, slik at instruktøren ikke tror du bare overser han/henne. Du bør likevel prøve å få med deg forklaringer og demonstrasjoner, slik at du kan trene på disse øvelsene senere.


Frisbee synes det morstomste i verden var hopp og sprett og snurr og rull
– så det trente vi på når det skortet på samspillet.

Mister dere motivasjonen,  kan det være lurt å trene på noe helt annet en periode. Trener dere mye lydighetsøvelser, kan det hjelpe å trene for eksempel triks eller nesearbeid en stund, for så å gå tilbake til lydighetsøvelser senere.

Mestringsfølelse er utrolig viktig for både din og hundens motivasjon. Du må derfor ikke legge lista høyere enn at dere har forutsetninger for å lykkes, men høyt nok at dere har noe å strekke seg etter.

Hvorvidt hunden føler mestringfølelse, og dermed har mulighet til å opprettholde motivasjonen, er opp til oss. Vi har makten til å få hunden til å føle seg som den flinkteste bikkja i verden – selv når ingenting går slik vi hadde planlagt. Det kommer helt an på vår oppførsel mot hunden. Oppfører vi oss som om vi har den flinkeste bikkja i verden, så tror hunden vår på oss. Det krever litt øvelse å skulle rose og bygge selvtillit på en hund som, i våre øyne, ikke får til. Det er dog så grunnleggende for at dere skal komme dere videre i treningen. Hvis man aldri får til noe, gidder man ikke holde på med det. Slik er det med både mennsker og hunder.  En hund med lav selvtillit, tørr rett og slett ikke prøve. Den mister initiativ og motivasjon.  Det handler om å se de små gode øyeblikkene, og rose hunden for hver gode ting den gjør.  I de fleste tilfeller, selv når det virker håpløst, kan man finne små glimt som er verdt å ta tak i.


Sandy føler seg som verdens flinkeste hund (og det er hun selvsagt også)

Å motivere en hund på kurs er ofte vanskeligere enn hjemme. Jeg oppfordrer deltagere til å ha med seg skikkelig gode godbiter og veldig morsomme leker. Lag gjerne en ti på topp liste over belønninger som motiverer hunden. Denne kan inkludere flere typer godbiter, leker eller andre måter å belønne på (verbal ros, kos, lek med eier). Ranger dem etter hvor høy verdi belønningene har for hunden, hva den liker aller best. På kurs konkurrerer du mot mange andre faktorer som gjør hunden motivert til å gjøre helt andre ting enn å trene (snuse i bakken, hilse på andre hunder). Velg derfor belønning fra toppen av listen. Når du trener hjemme uten forstyrrelser, kan du velge belønning fra lengre ned på listen.

Den ROSA ballen var helt på toppen av Tinka sin “Ti på topp” liste

På kurs og fellestreninger på du også gi mer av deg selv, og gjøre deg mer spennende, for at hunden skal være motivert til å følge med. Les mer om dette i “Når samspillet ikke fungerer – Kommunikasjon

Din holdning til treningen smitter lett over på hunden din. Hvis du gleder deg til treningen, og går inn i treningen med en oppløftende holdning, vil det gjøre treningen mer motiverende for hunden din også.

Meld deg på Epostlista mi